Inför Il Derby della Capitale

Då var det dags igen. Det är derby i huvudstaden och Roma ställs inför säsongens viktigaste match då det handlar om ett slag om såväl staden som den åtrovärda tredjeplatsen.

Efter debaclet i Bergamo så har kritiken varit knivskarp mot allt och alla, och i synnerhet Luis Enrique. Harmonin kunde ha varit bättre men just nu så handlar såklart fokus på en enda sak, det vill säga derbyt.

Som vanligt så har det varit mycket surr inför matchen och det finns mycket att rapportera om. Det väntas omkring 55 000 åskådare, vilket beror på att man som vanligt numer stänger av sektionen där derbymatchernas andra spelplan brukar ta plats för, dvs Tevere som är reserverad för tesserati, barn, kvinnor och pensionärer…
Det har såklart varit rejält tryck på de finaste av biljetterna, de till Sud och Distinti. Folk har stått i kö timmar ut och timmar in, och många lyckades heller inte få tag på någon.

Det har också varit mycket snack kring ev. koreografier vilket varit roligt att följa. Faxarna i Nord har haft en insamling via nätet för att få fart på något, samtidigt som Roma kör på samma spår som tidigare då man inte vill samarbeta med någon polis eller myndighet. Tonino Cagnucci, som förövrigt skrivit två fantastiska böcker om Totti respektive De Rossi, skrev för några dagar sedan en otroligt vacker krönika i Il Romanista just om det här ämnet. På söndag ska Curva Sud vara Curva Sud, och varje person där kommer vara vår stolthet. Som sagt, faxandet kan vi låta andra stå för.

Så till läget i laget. Osvaldo, Gago och Cassetti är som ni vet avstängda samtidigt som Burdisso fortsatt är långtidsskadad. Förutom det så ser läget ljust ut även om det varit lite rabalder kring Pjanic efter hans 81 minuter för Bosnien i veckan, då som småskadad. Han själv menar dock att han står sig fint fysisk och ska vara redo för matchen, något som vi verkligen får hoppas på då viktige Gago saknas. Pjanic tillsammans med De Rossi utgör dock seriens mest kompletta innermittfält och kommer säkerligen göra det bra även på söndag.

Det som dock mer än något annat fick romanisti att hålla andan var när det kom rapporter ifrån Trigoria att Totti avbrutit en träning. Stora rubriker och orosmoln kring kaptenen blev som tur var inte mer än så och Totti har tränat på som vanligt de senaste dagarna.

Trolig startelva Roma (4-3-1-2): Stekelenburg; Rosi, Juan, Heinze, Taddei; Pjanic, De Rossi, Greco; Totti; Lamela, Borini

Startelvan verkar mer eller mindre säker även om det finns lite frågetecken. Greco, Marquinho och Simplicio slåss om en plats på mitten samtidigt som Bojan möjligen kan sno en plats ifrån Lamela. Personligen ser jag helst av allt den rapporterade startelvan, dock med Arnold Simplicio på planen och inte Greco.

I dagens Il Romanista pekar man ut tre nyckelfigurer inför matchen: Stekelenburg, Heinze och De Rossi. Jag är verkligen beredd att hålla med om det då de tre pjäserna kommer bli oerhört viktiga i defensiven, där man inte fått mycket hjälp ifrån Luis Enrique. Framåt har det snackats mycket om Borini efter dennes succèartade säsong. Att Tare (Chi?) dessutom gått ut och sagt att Lazio ville värva honom har dragit igång snacket ännu mer.

Som vanligt inför derbyn så har en drös av ex. uttalat sig och fått säga sina tips, och en utav dessa är Mexes som menar att Juan kommer stoppa Klose, vilket kommer vara nyckeln i matchen. Inte för att fransosens ord betyder särskilt mycket, men faktum är att Juan förutom Heinze även han måste göra en bra match. Det har varit otroligt mycket upp och ner för brassen och för att Roma ska komma undan med ett bra resultat denna eftermiddag så måste han vara bra, eller rättare sagt så får han inte vara dålig.

I Lazio är skadorna många. Radu, Brocchi, Konko och ett par andra dussinlirare saknas vilket gör att den förväntade startelvan ser ut som följande:

Trolig startelva Lazio (4-1-4-1): Marchetti; Garrido, Dias, Biava, Scaloni; Ledesma; Mauri, Hernanes, Matuzalem, Gonzalez; Klose

Ett bra lag får man erkänna med några spelare som kan hota, men till denna match är det inget att fokusera på. Spelarna ska inte bry sig om Lazio, inte Luis Enrique eller någon annan mupp i hans stab. Man ska gå in som krigare på planen, lösa det på egen hand och göra det för sin tifoseria. Kaptenen, De Rossi och Heinze ska vara våra ledarfigurer som ska gå i bräschen och Borini och co. ska haka på. Det kommer bli en otroligt tuff match som handlar om så extremt mycket, men en sak står klart: Ska Roma komma undan med någon form utav heder den här säsongen måste derbyt  vinnas. Efter fem raka mot i burini är det dags för en seger igen, men det är också en sexpoängs-match som är ofantligt viktig för att nå den tredjeplats som alla i Rom förutom Luis Enrique så gärna vill nå.

Så låt oss hoppas att spelarna inser allvaret, går in på planen för säsongens viktigaste match och visar vart skåpet ska stå. Avanti.

ROMA E BASTA

 

© Tonino Cagnucci & http://www.svenskafans.com

Annunci

Informazioni su Tonino Cagnucci

Romanista. Papà di Lorenzo

Pubblicato il 3 marzo 2012, in Mondo con tag , , , . Aggiungi il permalink ai segnalibri. Lascia un commento.

I commenti sono chiusi.

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: